tisdag, november 21, 2006

Mobbad

Jag kan inte längre minnas hur det var. Samtidigt kan jag inte heller glömma det. I jämförelse var det ingenting mot det här. Nog för att folk flyttade sig och vägrade prata med mig, men vissa dagar var de snälla på sätt som alltid gjorde, och fortfarande gör, mig misstänksam. Det var mest snack, ord som kastades efter mig, utfrysningen och hur de utelämnade mig från saker som skulle hända i klassen. Jag fick inte vara med. Men för Bella var det värre. Det var inte jag som satt på toa och grät och hade sådan ångest för varje skoldag att jag inte kunde äta. Det var Bella. De kallade henne för allt de kunde komma på, och eftersom jag hade en av de sällsynta dagarna av gemenskap med dem när de gav sig på henne, så var jag tyst och tröstade henne så gott jag kunde efteråt. Lärarna gjorde ingenting, sa att vi fick klara upp sånt själva, vi var gamla nog, men varken jag eller Bella fortsatte efter första året. Jag vet inte vart hon tog vägen, men vad som helst var bättre för henne, och för mig. Så mycket vet jag.

Att jag sedan hamnade i samma sits i klassen jag bytte till året efter är en helt annan historia även om det är precis samma historia.
Det är min historia. Mina minnen. Man hittade aldrig hem, så man stannade hellre hemma den skoldagen, och gärna nästa. Man var på lektionerna tillräckligt ofta för att inte rektorn skulle ringa hem, och man sjönk djupare in i sina böcker och sina noveller, sjönk djupare in i sin egna privata utopi där man kunde vara den man var och ändå vara med i gemenskapen. Nu när det sneglas på mina betyg från gymnasiet kan jag inte gärna säga " mobbing" för själva ordet väcker djävulen i så många; "Jaha, ett offer, då passar jag på, hon är väl van förmodar jag..."

Men så här långt efteråt minns jag inte hur det var, även om jag inte glömt någonting. Jag kan faktiskt känna en tacksamhet för att de behandlade mig som de gjorde. När jag träffat den i efterhand känner jag hur mycket starkare det gjorde mig, och hur svaga de fortfarande är i sin lilla värld som inte förändrats mycket sedan då. Men det är inte mycket till tröst när man är mitt inne i det. Det enda man vill höra då är "Vill du hänga med?" eller "Kan inte du och jag göra det här arbetet tillsammans?" eller"Vill du vara min vän?".

Starkare, javisst. Samtidigt har jag blivit den där som frågar folk om de vill hänga med, är framåt nästan i överkant. Ingen vill vara utanför, jag vet hur det är. Vill du vara min vän? Vill du följa med och fika lite? Den där boken gillar jag med, berätta varför du gillar den så mycket, jag är intresserad av varför du gillar den. Berätta, kom igen nu.


Andra bloggar om: ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Även jag bloggade om mobbing idag... och jag känner lite som du. Jag minns inte särskilt mycket, men kan inte heller glömma. Det är en lite obehaglig känsla samtidigt som den nog är nödvändig.

21 november, 2006 11:00  
Blogger Maria said...

Du är stark som har tagit dig igenom det. Jag vart själv utfryst i åttan, det var den värsta perioden i mitt liv och har påverkat mig något enormt. Jag skyllde alltid på att jag var sjuk så att jag kunde gå hem. Hemma skrev jag mina berättelser, hade samma flyktort som dig. I mina berättelser kunde jag leva genom karaktärerna.
Som tur var så var detta bara under en kort period innan jag träffade vänner som jag kunde umgås med, så det höll "bara" på i några månader. Men åh vilka spår det har satt. Jag behöver alltid känns mig älskad, att andra ska tycka om mig. Livrädd för att vara ensam och att bli utsatt igen.
Jag vet inte om händelsen har lyckats göra mig starkare, den har snarare satt stora hål i min själ.

21 november, 2006 12:34  
Anonymous Anonym said...

Jag känner verkligen med dig. Jag är en man, idag 23 år gammal som mobbades och frystes ut från första dagen jag lämnade "dagis" och flyttades till "lekis" runt år 1990 i orten Åsa i Hallands län. Trakasserierna fortsatte genom hela grundskolans gång. Liksom för dig fanns enda trösten i verklighetsflykt av olika slag, tills mobbarna kom och knackade på fönstrerna så att jag fick släcka lamporna och ligga och vara rädd på golvet varje gång jag hörde något utanför. Detta ledde till att i "9:an" var jag socialt efterbliven. Genom hela gymnasiets gång var jag socialt efterbliven och förnedrade mig själv av misstag dagligen eftersom jag inte förstod normerna. Jag började plugga på högskolan och jag har sakta börjat få lite världsvana, dock är jag fortfarande utfryst och det bildas långa tomma bänkrader åt alla håll var jag än sätter mig i föreläsningssalarna. Jag kommer att vara en "lättmobbad" person resten av livet förmodligen.

Verkligheten är sjuk, och jag har länge trott att "alla" faktiskt är del av en stor konspiration i syfte att sålla bort de svaga från samhället. Hundratals år gått och ingen gjort någonting, och alla "icke-mobbade" röstar glatt nej till alla förslag om kamera/mikrofonövervakning på skolgårdarna/klassrummen/matsalarna/kapprummen.

Mobbning är inte nödvändigt på något sätt. Det finns andra sätt att underhålla sig. Det borde finnas någon plats här på nätet där utsatta kan samlas och planera förebyggande misshandel av mobbare på olika ställen i landet. Grundskolan är en fruktsansvärd plats att placera ett barn på. Föräldrar som skaffar barn måste dessutom välja mellan att göra barnet "snällt och mobbat" eller "lyckligt och elakt". Man kan bara välja det ena eller det andra.

Min poäng är att det finns många människor och barn i vårt samhälle som, trots alla komplicerande omständigheter, förtjänar att fängslas för de brott de begår i skolorna.

Den som är mobbad idag kan inte göra mycket. Väljer du att leva så kommer du förmodligen bara att tvingas lida i många år till. Om man följer alla tips och säger till en vuxen man litar på så blir man bara mer mobbad och utfryst för att man "tjallar/golar/nåt-annat-retarderat-ord". Och dessutom kommer trakasserierna ske mer i smyg istället via förstörda ägodelar, spott på skolbänken, sönderskuren jacka. Som jag ser det är enda lösningen att polisanmäla varenda jävel, även om det är 30 pers, och sedan byta skola till någon annan långt bort. Där måste man byta personlighet och låtsas vara jättestark och stabil. Tyvärr är inte det så lätt om man redan förstörts.

Den som inte har syskon som kan bli ledsna kan också skriva ner namnen på de värsta antagonisterna på till exempel skrivtavlan i skolan eller lapp till någon. Sedan ta livet av dig genom att skära ett långt snitt längs med blodådran från handen till armvecket med ett vasst föremål. Själv önskar jag att jag kunde göra det redan när jag var runt 10 år, men jag hade syskon. Nu kommer jag aldrig att bli lycklig eller uppleva kärlek. Jag är dömt att vara en ensam psykopat utan framtid.

Förlåt att jag skrev detta långa inlägg som kommentar till din välskrivna blogg. Kände mig nere och ville bara skriva detta någonstans.

16 februari, 2008 20:12  

Skicka en kommentar

<< Home