måndag, november 13, 2006

Manifest

Hittade den här texten genom att Spacelounge hade den på sin sida. Kan inte annat än hålla med. Det är Marcus Birro som skrivit den i sin blogg.

Sverige är på väg att slira rätt ner i det kulturella diket. I tider när
Sveriges näst största kultursidor på allvar diskuterar dokusåpor på
mittuppslag, när landets största kulturella flaggskepp ( åtminstone i sina egna ögon) likställer författares rättmätiga projektansökningar med “tiggarbrev” och målar i föraktfull, överlägsen, raljerande och obehaglig ton ut fattiga poeter som en ny form av samhällsfara, anser vi att måttet är mer än rågat. Den senaste artikeln i DN, skriven i en anda som bara har sitt motstycke hos en välsponsrad och blöt julfest hos Timbro, är ett insuinant och på sina ställen rent lögnaktigt påhopp på en yrkeskår som trots alla hinder känt sig nödga att ägna sig åt något så ekonomiskt omöjligt som att skriva en litteratur som främjar den andliga tillväxten i det här landet. Det andliga klimatet i Sverige är under all kritik. Vi är på väg att roa oss till döds. Det är minsta motståndets lag som gäller. Allt som är välling konsumerar vi med ett debilt flin, vid minsta motstånd ger vi upp. Med den nya regeringen vid rodret oroas vi över att det endast kommer bli den bärande kulturen som kommer att ha existensberättigande. Och vad är bärande litteratur? Är alla böcker som inte tjänar ihop till sina kostnader inte lika mycket värda? Är det dit vi vill?
Vi kommer få en ny form av selektionsjury (det är också populärt just nu) som sållar ut all icke bärande kultur, all barnteater, alla böcker som inte handlar om mord, småbarn eller balla caffe´latte-sörplande södermalmsmorsor, all konst, all poesi, alla långa kärleksromaner, alla samhällskritik, all fri teater, alla mindre rockklubbar, alla ungdomsarrangemang. Men all god kultur kommer alltid underifrån. Den så kallat bärande kulturen, underhållningslitteraturen, kommer inte ens ha baksidan på en bussbiljett att skriva hem på när historiens bok ska skrivas.
Vad god kultur är kan diskuteras i evighet. För oss är god kultur allting som berör.
Från Marcel Proust och smal lyrik, till Stephen King. Vi vill ha ett kulturellt smörgåsbord. Vi vill inte ha ett bord med bara en enda rätt att välja på. Det är mångfalden som gör kulturen levande och intressant. Och i en sådan mångfald måste den smala, så kallat tärande, kulturen också få finnas. Stephen King kommer mycket väl överens med Kafka i bokhyllan… Nu hotas all den kultur som skänker människor andlig tillväxt. Den är hotad i grunden. Vi ser allvarligt på den nya kulturella utvecklingen. I våra ögon liknar det mest en rask avveckling, ett kalhygge.

När SVT för en tid sedan ville “föryngra” sina kanaler fick de ta emot den största mängden protestbrev någonsin av just ungdomar som inte ville bli behandlade som sämre vetande männsikor, som inte vill ha fler dokusåpor till priset av att dokumentärer och nyheter försvinner.
Det tycker vi är bra. Det ger hopp.
Det är makten, inte folket som vill fördumma det kulturella och mediala utbudet.
Vi vill inte ha ett samhälle där bara melodifestival, schlager och kriminalromaner får tillåtas finnas. Vi vill ha ett sprudlande, oväntat, upprörande, tålmodigt och berörande kulturliv som måste få kosta. Vi vill ge mer pengar åt all den så kallat alternativa kulturen, ( som ju egentligen inte alls är alternativ, utan den i verkligheten rådande) den som lever och frodas utanför DN skrapan, utanför tullarna. Den räddar liv. Låt den få göra det. Håll era flottiga, marknadsliberala fingrar borta från poesin, litteraturen, barnteatern, biblioteken, rockklubbarna, ungdomarna. Om ni anser att kultur endast är privatteatrar, schlager och deckare är ni välkomna på en rundvandring i ett fantatsiskt land som ligger strax intill. Vi sträcker ut en hand. Ni är alla välkomna in.

Okej alla? Vad tror ni? Är ni med? Gillar ni, så lägg upp,
publicera, länka och allt vad det heter…

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fy fan vad bra skrivet! Go Birro!

14 november, 2006 00:26  
Blogger Gudinnan said...

Gärna författarpeng, men då bör de väl skriva en bok ibland också? Om de inte givit ut en endaste bok de senaste 5-10 åren så bör man väl kanske skaffa sig ett annat yrke? En etablerad författare som skriver böcker som säljer meninte i massupplagaor kan mycket väl sponsras lite men om man inte säljer alls eller ens skriver så tycker jag verkligen inte att de ska ett livslångt stöd för det.

Annars är jag en stark förespråkare för författare; det är ju de som skriver alla underbara böcker jag läser!

14 november, 2006 08:03  
Blogger vandrarvild said...

K-kvinnan; Yeah, I know!
MEN som gudinnan T även påpekar ligger det ju en poäng i att de overksamma författarna kanske inte ska sponsras i all evighet om de inte har tänkt skriva igen. Det är lite som att dra ut på ens femton minuter av kändisskap till en livstid.
Ändock måste ju påpekas att några av de som skrivit de stora verken(om man nu ska dra in skit-kanon i allt det här med. Jag gillar inte den litterära kanon.) faktiskt inte varit massproducenter av litteratur. Så var ska man egentligen ställa sig; ska man se på hur väl det säljer eller hur många som läser? För då ligger ju Vita serien-författarna bra till... hehehehe....
Well, ni fattar.

14 november, 2006 15:14  
Anonymous Anonym said...

Gudinnan: Jo, det är ju ganska självklart att författare som får pengar för sitt skapande också ska skapa. Det är sådana självklarheter så jag fattar inte att du ens orkar spilla energi på att skriva om det.

Det som stör mig dock är den underliggande misstanken som lyser igenom detta inlägg (och liknande andra inlägg som man läser lite här och var) om att det här landet fullkomligt flödar över av bidragsfuskande sluskförfattare och lata konstnärer som slackar omkring och inte gör rätt för sig. Ja, de går säkert omkring och ler i mjugg åt sin den dumma staten som låter dem leva i "lyx".

Har du kollat upp något om det där? Har du kollat hur statliga författar- eller konstnärslöner fungerar, vilka som får det, hur villkoren ser ut, eller har du tagit dina populistiska åsikter direkt från något nybakat protestparti?

De flesta författare och konstnärer söker förmodligen stipendier, och för att överhuvudtaget få ett stipendie så lär man nog vara rätt namnkunnig på sitt område, dvs fullt verksam.

15 november, 2006 01:56  
Blogger Gudinnan said...

K-kvinnan: Så innan jag har rätt att uttala mig överhuvudtaget så bör jag alltså ha gjort en noggran research i hur förafattarpengen delas ut? Nej, i det här fallet har jag endast bildat en uppfattning grundat på vad jag läst i dagspressen. Och jag tycker fortfarande att om man inte givit ut något sedan -94 bör man fundera på om det är författare man vill vara.

Det finns säkert en hel massa omständigheter som gör att de allra flesta som får pengen också ska ha den. Jag är inte emot författare, jag läser mer än de flesta för sjutton, men för att vara författare ska man väl författa också.

15 november, 2006 08:33  

Skicka en kommentar

<< Home