torsdag, januari 04, 2007

rasismskräck

Jag har funderat på den här skräcken Sverige och svenskarna har för att vara rasister. Den yttrar sig på alla möjliga sätt. Det har blivit fult att vara svensk och gilla sitt land, för det är som att man i samma andetag erkänner sitt ogillande för 'osvenskheten'. I den rasismrädslan finns inte utrymme för att vara öppen och svensk och samtidigt vara helt utan rasistiska tankar. Man förbjuder nationalsången på skolavslutningar för att inte vara en nagel i ögat på invandrarkids och nu när det föreslås att det bara ska få talas svenska under lektionerna på skolorna här i Malmö kommer det fram igen:
Om man håller med kanske någon stämplar en som rasist.

Detta tassande runt saker är både roande och oroande, men, som en vän till mig påpekar kanske rasismrädslan grundar sig i att det faktiskt skett saker i Sverige som man inte ska vara så stolt över: tvångssterilisering av samerna, t ex och samma sak som skedde bland människor som föddes med lättare autism och cp-skador under 50-talet. Allt för att den ariska rasen skulle hållas ren och för att någon tyckte det lät vettigt att oliksinnade inte skulle fortplanta sig. Så när det kommer till frågor om invandrares vardag i Sverige ryggar folk oftast tillbaka lite, vill inte uttala sig så länge inte en invandrare på högre position sagt att de håller med. Då kan man lättat pusta ut och fortsätta diskussionen.

Min vän påpekade även att det tyvärr ändå verkar ligga något i ryggraden hos många; man hyllar alljämt den högväxta blonda framför den mörkt krullhåriga korta. Och att det är lätt att fördöma kvinnoförtryck i andra religioner men inte se att det på hemmaplan tar sig andra former som t ex i att det är okej att analknulla en slyna för att hon är och har ett hål att göra det i. Men de där muslimerna, de är hemska som sätter slöja på sina kvinnor, fy skäms på sig nu.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Visst vore det härligt att kunna luta sig tillbaks i fåtöljen, milt leende kunna konstatera att "ja, jag är svensk och jag är stolt över Sverige".
Men jag har inte riktigt nån aning om vad det här med att vurma för sitt land, nationalism och känslor för fäderneslandet innebär.
Vad är ett land egentligen? Det är en bit mark, ett styre med lagar och regler, en kultur och traditioner. Hur pass är Sverige så unikt att man kan välja just Sverige att vara stolt över? Ja jag vet inte. Både geografin, lagarna, kulturen och traditionerna kan man hitta väldigt lika någon annanstans. Finland, Tjeckien, Kanada, finns säkert fler exempel.
Vad är det som gör att vissa väljer att vara stolta över Sverige? Jag vet inte. Har de aldrig varit utomlands och slagits av likheterna?

Vad är svensk då? För min del så har ordet en något negativ klang (tyvärr?). Svenne som blattarna säger eller braksvenne som de ironiserande säger. Svensk innebär (något förenklat) för mig att man lyder auktoriteter men misstycker inombords. Man följer traditioner utan att reflektera över vad man egentligen gör, är ängslig i en outtalad social tävling där ingen är vinnare. Man pratar skit bakom ryggen på kollegorna i korridoren istället för att säga dem rakt upp i ansiktet att de suger. Man är falskt blygsam och bräcker grannen med sitt nya bilinköp utan att för den skull skryta. Inte utåt i alla fall, men där fick han den jäveln, inombords. Ett kortfattat negativt koncentrat av min bild av svenskheten.

Är det denna svenska mentalitet som nationalisterna vurmar för? Men.. såna människor går nog att hitta utomlands också. Alltså inte så svenskt ändå.

Jag står nästan utan ledtrådar. Lika obegripligt är nationalism för mig som det är att heja på ett sportlag. Vad har du med människorna på TV att göra, där de sparkar boll? Känner du dem? Har du någon personlig vinning av deras framgång? Är det din boll, och du är sadist? Ja det enda man kanske kan få ut av att heja på sport då, är en skör gemenskap att prata med andra människor om. Såg du matchen, bra pass där va? Det är kanske så lite grann med nationalism också. Goa köttbullar hörru, hur firade ni midsommar då? Blev du full på lucia?
Gemenskap genom tillhörighet.

Har du några .. idéer?

T

04 januari, 2007 17:32  

Skicka en kommentar

<< Home