måndag, februari 20, 2006

makt

Nä, okej, jag fattar: man kan inte förbjuda saker, för förr eller senare kommer man in på områden som inkräktar på yttrandefriheten. Inte heller kan man säga att allt som orsakar psykisk eller fysisk skada på människor kan förbjudas för då kommer det alltid nån idiot som hävdar att de mår mental illa av hårdrock eller äppelodlingar och vill förbjuda det. Men givetvis kommer det alltid komma människor som hävdar att barnporr var okej att skapa för att den utsatta pojken var med på det. Så vart ska man sätta gränserna då, eller ska man inte ha några gränser alls på många områden? Människor är ju i stort ganska förtjusta i att fördöma och begränsa andra människor för att visa makt.


På lokalteven här visar de en tant som tagit hand om ett rådjur i fyra år, men nu ska de antagligen avliva rådjuret eftersom man inte får ta hand om vilda djur och "tvinga dem i fångenskap".
Underligt, för som jag ser det så har tanten räddat livet på rådjuret och av bilderna att döma lider det inte det minsta. Men att avliva det är tydligen det bästa alternativet. Tycker nån som har makt nog att döma och begränsa.
Maktgalenhet; att agera lagenligt för att man kan, snarare än att göra en vettig och medmänsklig bedömning av en situation som inte plågar djuret i fråga.

6 Comments:

Blogger crrly said...

Påminner väldigt mycket om detta: http://www.tv4.se/nyheter/440199.html

Och kolla här förresten: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=522860&previousRenderType=2

20 februari, 2006 21:40  
Blogger crrly said...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=522860&previousRenderType=2

20 februari, 2006 21:50  
Blogger crrly said...

Men vilken jobbig länk ju. Äh. Delar väl på den då:

http://www.dn.se/DNet/jsp/
polopoly.jsp?d=597&a=522860&previousRenderType=2

Undrar just om det funkade bättre...

20 februari, 2006 21:51  
Anonymous Anonym said...

Jag håller fullständigt med dig. Det här är stelbent, ensidig och obändig byråkrati per definition. De flesta lagar fyller i grund och botten en funktion - att stödja sunt förnuft och hjälpa människor att socialisera och interagera utan att någon kommer till skada eler på någons bekostnad. Intentionen med den där lagen är knappast att inga djur som ses som "vilda" får hållas som husdjur, utan snarare att skydda de vilda djuren och låta dem leva ifred i största möjliga utsträckning. Det här rådjuret är inte "vilt" längre, det skulle aldrig klara sig själv. Sålunda är lösningen att inte låta det leva alls, bara för att det blivit beroende av människor som hjälpt det att överleva trots att det inte ska vara beroende av människor....?

21 februari, 2006 21:33  
Blogger vandrarvild said...

Crrly: älgar och vargar hamnade jag på med den länken. Men har det med varandra att göra? Mer än människans inblandning? Eller missar jag ngt väldigt väsentligt nu kanske?

Maian: ja, jag vet. hur bakvänt som helst. Jag blir mest bara förbannad på sånt där....

22 februari, 2006 16:47  
Blogger crrly said...

Ja, dn-länken var om älgar och vargar. Tänkte det passade dig! ;)


TV4-länken passade mer direkt till ditt inlägg.

23 februari, 2006 14:22  

Skicka en kommentar

<< Home