måndag, mars 05, 2007

The Holiday

Jag köper inte riktigt handlingen i filmen "The Holiday" med Kate Winslet(min favorit), Jude Law, Cameron Diaz och Jack Black. Jag tar den inte åt mig. Jag gillar nog filmen som helhet men det är något som inte klickar riktigt. Kanske är det den exeptionellt dåliga filmmusiken, eller bara bortfallet av någon slags vardagslogik i manuset som jag inte riktigt köper.
Jag tänker på det där mest hela filmen: Det är något med det här som inte stämmer alls.

Handlingen är alltså sådan:Iris i England och Amanda i L.A byter bostäder över jul efter att deras förhållanden kraschat. Så Iris hamnar i Amandas lyxvilla medan Amanda hamnar i Iris söta lilla stuga utanför London. Och givetvis träffar de nya killar samma dag de anländer. Iris träffar Amandas ex's jobbarkompis och Amanda träffar Iris storebror. Och sen kan man ju räkna ut med stortån hur det går sen. Klassisk handling som man sett flera gånger förr.

Det funkar i början när Iris(Kate Winslets karaktär)får hjärtat krossat igen, och gråter så snart hon kommit innanför dörren på sitt hus. Det kan jag ta till mig - antagligen för att det inte finns någon som kan se sorgsen och rödgråten ut som Kate Winslet- men det är den där Amanda-delen av filmen som känns jäkligt...fel. Jag tycker inte Cameron Diaz är en kass skådis: Inte för att hon är bra, men hon är ju inte den värsta(se bara på Julia Ormonds s k talang, t ex) men hennes historia i filmen känns mer som om den borde explodera i en komedi, vilket den aldrig gör. Den är bara stel och lam. Jude Law livar ju upp filmduken aningens(medges; jag är aningens svag för honom) men inte ens han känns okej här(min världsbild krackelerar).

När det sen kommer till scenen när Amanda och Graham springer runt i nån slags trädgård och hånglar och skojar till det med varandra så är som om filmskaparen fått ett pinsamt återfall tillbaka till åttiotalets "Dynastin", "Dallas" och "Falcon Crest" : musiken, klippen, filmvinklarna, kläderna, platsen. Inte det minsta romantiskt och "love is in the air". Bara rosenkindat spets- och flickdrömsromantiskt, käckt och skojfriskt.

Jag måste se den här filmen igen för att se om den verkligen är så här medioker eller om jag bara inbillar mig allt. Vilket jag nästan hoppas, för jag ville verkligen gilla den.


men vem i helvete har valt musiken? herrejävlars.....


Dock måste jag bara säga: Huset som Iris bor i. OH MY GOD! Får jag flytta in i morgon? Finns det ett likadant hus utanför Malmö kanske?

Etiketter: , ,

5 Comments:

Blogger Mr K said...

Haha,håller med dig i allt,från musiken till att jag ville gilla filmen men ändå inte gör det riktigt till att Cameron Diaz karaktär känns väldigt anpassad efter henne och därmed en aning krystad till att hela fimen är väl tillrättalagd till att Jude Law (som jag normalt gillar till skillnad från alla i min bekantskapskrets) inte gör sig själv rättvisa.
Men godkänd var den ändå.I sin genre.

05 mars, 2007 07:52  
Blogger vandrarvild said...

ja, jo, godkänd är den, och jude law kan spela bättre (jag gillar honom med. trots att han är skitläcker).
Bra att nån håller med mig i allt det där. Krystad, så är det den är! men det finns ju lätt bättre romantiska filmer.

det kanske är så att cameron diaz bara kan spela en viss typ av tjej?
få se nu: lite rolig men inte speciellt agerande i 'Den där Mary'. Rolig och inte helt kass i 'charlies änglar' och i 'Snygg sexig singel' är hon nästan precis som hon är i de andra två filmerna.. haha.... Det kanske är en konspiration: Hollywood försöker dölja att hon inte kan agera genom att alltid ge henne liknande roller? Samma sak med harrison Ford och Michael J Fox i så fall, haha!

05 mars, 2007 10:39  
Anonymous Anonym said...

Jag såg denna film igår och hade väntat mig någon slags myskänsla (som efter Love Actually) men den infann sig inte! Min känsla efter filmen var mer som ett påklistrat leende. Men vänta nu, liksom? Jag håller med till fullo om det du skriver om Diaz roll!

05 mars, 2007 16:06  
Blogger vandrarvild said...

Ida: Jaa, nån slags myskänsla: Just så, men inte fan kom den! Vi går helt enkelt kolla på Love Actually som tröst. Fast jag såg den i torsdags...
Nu letar jag andra filmer som jag får myskänsla av men jag kommer inte på en enda jag verkligen vill se :/

05 mars, 2007 16:46  
Blogger vandrarvild said...

Fast hon. Cameron Diaz, spelar hora i Gangs of New York(som jag tror visas på kanal 9 ikväll, eller så var den igår och jag missade den) och där är hon väl lite mer livad men jag måste fundera om rollen verkligen är så jävla annorlunda... *eh, haha*
Hon är schysst som sajko i Vanilla sky men jag avskyr hela filmen totalt så jag orkar inte tänka på den (tom cruise är jordens mest överskattade skådis).

05 mars, 2007 16:49  

Skicka en kommentar

<< Home