torsdag, februari 15, 2007

ord

Har inte ordet "unge" blivit mer negativt med åren? För en del.
Själv tycker jag det låter fint, lite rufsigt hår och sommarskitiga fötter men jag förstår en del som hellre säger "barn", mitt barn, dina ungar.

Näe, jag gillar ordet 'unge' men det tycks mig som om det mer och mer är negativt för många "håll ordning på din unge!" säger man ju framför ett argt "håll ordning på ditt barn!".

Etiketter:

6 Comments:

Blogger Sara Ödmark said...

Det finns ju en ort som heter "Skuttunge". Det tycker jag är fint.

15 februari, 2007 13:38  
Blogger Ing said...

Håller med, jag kallar alltid mina rufsiga och busiga ungar för ungar, barn låter så formellt i mina öron. Men faktiskt, i somras på Sverigesemestern, kom en äldre tant fram till mig och frågade varför jag kallade mina fina barn för ungar. Hon tyckte det lät "förfärligt illa" och fick nog helt andra associationer av ordet...

15 februari, 2007 16:07  
Blogger crrly said...

Ja... ibland tycker jag att det låter väldigt dumt att säga "Barnet blev rädd" och då finns liksom inget annat ord än unge att ta till, men det har ju inte samma klang, det har det inte. Om inte annat så är det ju ett klart ledigare, slappare språk.

Dessutom: Skitunge och snorunge, men inte skitbarn och snorbarn...

15 februari, 2007 16:43  
Anonymous Anonym said...

Gullunge är en favorit ;)

15 februari, 2007 18:03  
Anonymous Anonym said...

Jag använder ordet "unge" typ femhundra gånger om dagen, i alla varianter från gullunge och älsklingsunge till skitunge och ibland värre (fast bara för mig själv).

Min mamma däremot gillar det inte. Hör hon mig säga unge så säger hon oftast: "djur har ungar, vi har barn" eller något liknande.

Fast i rättvisans namn kanske vi "gamla" ska börja kalla varandra för "gamle"... t.ex. snorgamle, ett ord som BORDE finnas. Eller varför inte skitgamle? ;-)

15 februari, 2007 22:03  
Blogger vandrarvild said...

Jag vet inte om det var mamma eller pappa som alltid sa "skruttunge" när man var liten. Det tycker jag låter så sött(fast jag ifrågasatte om man var samma skrutt som i äppelskrutt men jag fick aldrig ett bra svar på det)
Men vi fastställer det då: unge ÄR ett rätt bra ord. Även om inte alla tycker det. För "skrutt-" eller "skutt"- barn låter ju enbart konstigt.
Och man säger ju hellre 'ungar' till ett gäng barn, som när man jobbade på dagis. Inte fan ropar man "BAAAARN, det är mellis nu!"
Ännu ett ord man måste ta tillbaka makten över, utan att det försvinner in i förfulningen

16 februari, 2007 11:06  

Skicka en kommentar

<< Home