fredag, juli 29, 2005

Dikter

HÖST

Hur fort blir lönnarna gula
Som lyser vår vandring i parken.
Att dö är att resa en smula
från grenen till fasta marken.

Hur smal blir den gyllene strimman
som bådar att dagen skall randas.
Det klämtar en spårvagn i dimman,
och luften blir tung att andas.

Hur snart blir kinderna vita.
Så kyss dem med läppar av vatten.
Se, måsarna textar med krita
en dikt i den svarta natten

Hur snart står poplarna höga
och nakna med svärta i strecken.
Att dö är helt enkelt att snöga
Som löv i den muntra bäcken

Stig Dagerman.


Jag läste den här först i gymnasiet, jag och marie skulle välja en dikt att analysera och vi valde den här och fick högsta betyg för att vi var så djupa, hahaha. Fast det är sant. Vi fick högsta betyg i svenska och den här dikten hade nog en del med det att göra. En annan dikt vi valde nån vecka senare att analysera är den där Eeva Kilpi-dikten" Började falla som ett löv..." och den fixade vi direkt.
Vi var så smarta. De andra i klassen tyckte vi fjäskade järnet för lärar-torsten men vi tyckte bara att det var kul med svenska, och sånt märker ju så klart läraren.

Sen hade jag en Karn Boye-period och en Edith Södergran, Gunnar Ekelöf och Shakespeare.... Nu hittar jag inte min favvodikt med Ekelöf men den är så vacker, så mycket djupblå sval natt att bara minnet av den känslan ligger såp djupt och skönt i mig, hela tiden.

ANNARS tycker jag att fler ska läsa Fernando Pessoa. Han hade tre författar-alter ego. Inte pseudonymner, det heter något annat- han har flera olika diktarpersonligheter. Totalt schizo och alldeles underbart.
Ska jag någon gång skriva en bok om en författare så ska det vara om honom. Han var portugis och när han dog hittade de efterlevande en massa dikter i en skrivbordlåda som de satte ihop till "Orons bok".
Jag har aldrig träffat nån som läst den boken. I Portugal är han riksskald men i sverige en utländsk snubbe med glasögon som skrev en bok eller två. Jag älskar hans språk. Det är som solsken och regnbåge, fast på ett renskalat sätt, utan varm kvkvhet eller grälla färger.

1 Comments:

Blogger Kristoffer said...

Hans texter är genialiska, den gode Stig Dagerman.

23 juni, 2009 21:54  

Skicka en kommentar

<< Home