onsdag, maj 30, 2007

den du är

Varför är det så att man i vissa fall inte kan uttrycka en åsikt utan att någon måste klämma kommentaren "Du är bara avundsjuk"?
Det osar härskarteknik lång väg, och anti-jante. "Du ska minsann inte komma här och tycka illa om den här personen/saken när alla andra tycker tvärtom. Vem tror du att du är egentligen?"

Hur man än vrider och vänder på saker i livet så kommer där alltid finnas någon som är bättre än du, snyggare än du, klokare och smartare än du.
Och det kommer alltid finnas nån som är sämre, fulare och mer korkad.
Det vet jag.

Så om jag då påpekar något i en välkänd blogg så är jag avundsjuk för att inte lika många människor läser min blogg? Om jag säger något om en skådis som jag tycker är rätt talanglös och menlös så är jag avundsjuk för att jag inte ser likadan ut? Om jag läser en text som jag tycker är skit så är jag bara avundsjuk för att jag kanske inte skriver lika bra och den texten är skriven av en högt ansedd författare och???

Varför skulle jag vara avundsjuk på det. Jag kan känna längtan efter saker som andra människor uppnått. Men avund? Det ordet är så svart, och jag förstår det inte riktigt. Att vara avundsjuk vore ju att förneka och tillintetgöra allt det som jag själv gjort, kommit fram till, fått erfara och förneka och krossa det liv jag lever nu.

Vem tror du att du är egentligen?