lördag, september 02, 2006

Skeenden

Jag har gått mellan köket och datorn mest hela kvällen. Jag skriver på en ny grej som jag kom på kan läggas ihop med en gammal halvskriven novell, knattrar snabbt ner det för att sen gå ut i köket för att göra te eller fylla på vattenkannan, tillbaka till datorn igen för att skriva några rader igen. Mitt i all ringer D som är lite irriterad på vissa händelser och vi pratar en stund medan han är på väg hem. Bilar rusar förbi på hans del av verkligheten och det låter som om det regnat där för det fräser till ibland som när bilar åker igenom vattenpölar. Snart bekräftar han det och jag klappar mig själv på huvudet lite och tänker att jag inte vet vad det är för väder här ens. Det kan ha regnat här sen jag kom hem vid femtiden, vad vet jag.


Jag har funderat mycket på händelseförlopp idag. Saker som leder till andra saker. Skeenden. Orsak och verkan. Kaosteorin, Fjärilseffekten, med mera. Som exemplet med killen som gick i parallellklass med mig ett tag: Det stod om honom i Nerikes Allehanda dagarna efter: Skosnöret gick av så han missade färjan och kom för sent till jobbet den 11 september. Hans företag hade kontor i WTC. Hade han sett att skosnöret varit slitet dagen innan hade han kanske bytt ut det redan då? Nu överlevde han, stod på färjan när han såg det första planet krascha in i byggnaden.

Det är inte matematik, inte slump. Jag vet inte vad jag ska kalla det. Flyt? Eller tillfällighet?
Emellanåt är tillfälligheterna så träffande att man undrar.
Det är sånt jag tänker på ikväll. Jag ler åt de små sakerna, de små tillfälligheterna som kanske gör hela skillnaden. "Om han inte hade kommit då så hade jag inte gjort så, och då hade det i sin tur inte blivit så att... och det ledde till att mannen tappade pengar på gatan och inte såg sig för innan han gick ut i gatan. Att köra på honom gjorde henne galen så hon gjorde X och det ledde till att XX.....".

Något stora tankar en lördagskväll kanske, men de roar mig.