onsdag, november 30, 2005

Satan

Intressant är det dock, tänker jag ibland, att Satan/Djävulen a k a Lucifer skrevs in i bibeln ganska sent, och nu är det massor med människor som seriöst lever i fruktan för en varelse som är så uppenbart påhittad för att prästerna ska kunna styra människan med hot och lögner. Makt och kontroll.

Det har givetvis funnits varelser innan dess som stått för ondska, i alla kulturer, men jag kan inte låta bli att tänka att det är lite som att vara rädd för, och i framtiden bygga en religion kring Martha Stewart eller kanske Bert Karlsson. (Jamen, kom igen, gummistövlar på män runt 60 är fan så läskigt.)

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men hur många procent av befolkningen i de kristna världsdelarna lever efter bibelord idag egentligen? Är det så många? I Sverige? Jag tror och hoppas att vi är på väg mot en mer intelligent värld där vi själva definierar vad "andlighet" innebär för oss själva som individer, om vi nu har den dimensionen i våra liv. En del människor har ju inte det behovet och då är det också bra liksom...

30 november, 2005 16:43  
Blogger vandrarvild said...

Jo, de har ju alltid levt på kontroll och makt, det är ju det som är själva essensen numera,som jag ser det, och inte guds ord eller budskap. Grejen är väl även att kyrkans makt börjar spricka, de måste börja med nått nytt, vilket vatikanen börjar inse. Men de försöker ju fortfarande fördöma saker och får panik när det inte funkar, som när påven bannlyste Da Vinci-koden.
Som om folk INTE skulle läsa den mer, för de blev ju så klart nyfikna på vad som var så hemskt med den boken. DET är humor, måste jag säga. En bannlysning som inte riktigt gick som de tänkt sig...

Men människor börjar ju mer och mer vara s k 'salladsreligiösa' när de(som jag personligen alltid gjort) plockar bitar ur religioner som de själva kan ta till sig för att det låter vettigt, istället för att anamma en hel tro med hull och hår.

Men det där är ju ett helt eget blogginlägg själv. Själv vet jag inte om jag ser det som intelligensen sprider sig, men det kanske är så, eller så är det mer att folk ifrågasätter religioners inverkan på världen allt oftare. K-kvinnan, vi får ta den diskussionen på msn snart, helt enkelt.

01 december, 2005 16:31  

Skicka en kommentar

<< Home