måndag, juli 17, 2006

Ode till mina föräldrar

Jag drog mig hela helgen för att ringa och fråga mamma efter en femtiolapp eller en hundring som jag kunde handla lite mat för, men när jag insåg att det kanske var dags att krypa till korset* och i alla fall fråga. Hon kan säga tvärt nej eller sätta igång och gnälla som fan på att man "minsann har råd att åka till malmö över midsommar men mat har du inte..." o s v.

eller så frågar hon vad det är man behöver och man rabblar lite saker som man kommer på i all hast; havregryn, toapapper, äppelmos, mix, smör, ost, grönsaker, äpplen.
Hon säger"Jaha" lite dröjande. "Jag ska se vad pappa säger, om han ids åka in till stan, jag ringer sen" och två timmar senare ringer hon och säger "Vi kommer nu" och ramlar in med två påsar käk. Jag packar upp dem med förtjusning. Mamma brukar alltid, när hon är på det där humöret, köpa med bonusgrejer. Igår var det bonus i form av godis, vindruvor och tepåsar.

Så det här är en ode till mina föräldrar. För att jag avskyr dem ibland just för att jag aldrig kommer ifrån blodsbanden eller uppväxten som format mig, för att jag älskar dem just av samma anledning. För att de alltid ställt upp när det krisat och alltid skulle ha en sängplats om det krisade igen. För att de alltid funnits där och för att jag kommer gråta mig blodig och sakna dem när de inte längre finns. För all mat och alla kläder och de oräkneliga hundralapparna jag fått genom livet, för allt de stått ut med.
Tack.
Och läser ni det här och säger något kommer jag förneka all kännedom om det...

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

För mig är det tvärtom beträffande min mamma, där är det jag som ställer upp med pengar. Det är tungt även om jag vill hjälpa henne men svårt att nu "kräva" tillbaka pengar när jag själv är i behov av det. Det är svårt att säga "jag vill ha mina pengar", det känns fult på nåt vis. Jag har en konstig form av hatkärlek till mina föräldrar.

17 juli, 2006 19:21  
Blogger Aronson said...

Grattis! Du är en avundsvärd kvinna.

17 juli, 2006 22:51  
Blogger vandrarvild said...

Smilla: Hyser inte alla någon slags hatkärlek till sina föräldrar? jag är väl lyckligt lottad på det sättet att vi aldrig haft saker som t ex alkoholberoende att handskas med, plus att mina föräldrar varit gifta i över 40 år, och det skapar väl en trygghet. Det har varit en villa vovve(tre st faktiskt) volvo-uppväxt och de bor kvar i samma hus som jag bodde i sen födseln. Men jag förstår att du inte vill säga till din mamma att du vill ha tillbaka dina pengar, men du kanske ska säga det hellre än att bita ihop om det?

Aronson: Är jag? Vad har du för förhållande till dina föräldrar då?

18 juli, 2006 07:28  
Blogger Aronson said...

Allt annat än det.

Jag ska blogga om det nån dag. När jag vill bli personlig. Och alldeles för privat.

...jag har ju såna dagar.

18 juli, 2006 16:42  

Skicka en kommentar

<< Home