torsdag, juni 14, 2007

Under huden

De kommer givetvis marknadsföra det som något bra, något enastående revolutionerande. Alla fördelar med det kommer att skrivas med stora bokstäver över städerna och skrikas med de högsta rösterna, sminkas med de finaste blingblinget. Se hur bra det är för dig, hur bra det är för oss, hur säkert det är. Biverkningarna är obefintliga eftersom möjligheterna är oändliga.

Det är en sida av saken. Det ska gå snabbt och vara smidigt. Det är modeord som börjat smaka beskt i min mun den sista tiden.

Det handlar om det nya datachipet de talade om på Tv4:as Nyhetsmorgon imorse. Det är litet och smidigt och man kan sätta det under huden. I det kommer det kunna finnas uppgifter om dig som kan användas på flera olika sätt. En affär kommer kunna veta vilka kläder du har på dig och var du handlat tidigare och då veta hurdana kläder du antagligen är ute efter så snart du kliver innanför deras dörrar. En bar kommer kunna ta betalt för det du ätit och druckit genom att du håller upp chipet framför en avläsare på vägen ut. Sjukhus kommer veta så snart du kommer in vad du varit inne tidigare för och om du är allergisk mot något.

Och det låter smidigt. Det låter smart. Enkelt. Chipet kommer kunna bära all information om dig. Det kan lätt placeras under huden på handen utan att man känner av det, och sen behöver man inte bekymra sig mer för det.

Men sen kommer man in på det här med integritet, och integritetskränkande.
Avläsare av chipen världen över kommer veta allt om dig. Allt.
De kommer alltid att veta var du befinner dig, och i vilkas sällskap du är. De kommer att veta när du äter och när du sover. De kommer att veta när du har sex oich med vilka, och till och med när du sitter på toa. De kommer veta allt om dina vanor och ovanor, och i slutänden kommer man inte kunna gömma sig alls. Någonstans.

De kommer marknadsföra även detta som något storslaget. En nya tidens trygghet. Begår någon ett brott kan de veta vem som befann sig på platsen för brottet för en avläsare registrerade det och spårar upp personen på nolltid.
De kommer veta vilka åsikter människor har och vad de röstade på(vilket de iåförsig redan vet). De kommer att säga "Vi ska skydda er från de här farliga människorna" och märka alla som är misstänkta terrorister och pedofiler, misstänkta extremhögeranhängare och kommunister, anarkister. Och så vidare. Avvikare. De med egna åsikter och övertygelser.

Storebror, samma ömma broder som påstår sig vilja ditt bästa, kommer övervaka dig dygnet runt, alltid se dig, alltid veta allt.


...och sedan; vill vi verkligen veta hur det kommer att gå. Vad krävs i det chipet för att storebror ska kunna bestämma när du ska dö? Hur skyddar de från att andra mindre seriösa ska kunna veta allt om dig de med? Småskurkarna som snackar lent och står intill dig på bussen med sina avläsare innanför jackan? Vad hindrar dem från att ta reda på vad de behöver om dig, komma nära dig och dina barn, klampa rätt in i din bräckliga trygghet, in i ditt huvud

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Är det RFID-chip du snackar om (ingen länk nånstans?) så är det ju ingen större risk med dessa. Begränsad räckvidd och man kan ju se det som mer sannolikt att vi koloniserar månen inom fem år än att folk låter sig bli opererade med elektronikchip under huden..

T

14 juni, 2007 11:33  
Blogger vandrarvild said...

jag har inte hittat nått alls om det, inte ens på tv4sidan där de tog upp det imorse. Så jag vet inte vilket slags chip de talar om egentligen.

14 juni, 2007 11:35  
Anonymous Anonym said...

Vore det inte en bra idé att kolla upp vad det hela handlar om? Bloggosfären är redan fylld till bristningsgränsen med dumkorkade bloggar som raljerar över i bästa fall sparsamt informativa inslag i media om nya faror ("öh vet ni vad jag läste idag, det nya giftet/tekniken/hjärnkontrollen kommer att leda oss alla till en plågsam död!!!!").
RFID är inget farligt. Så små chip som går att operera in utan att man frivilligt går med på det (dvs. att det inte märks) har en mycket begränsad räckvidd, cirka 30cm. Om småskurkarna kan få fatt i en avläsare så kan du också, och därmed scanna både dig själv och dina kläder för eventuella gömda chip. Större chip märker du själv om du har på dig eller inte och kan välja när du har det med dig.
Det är ingen fara med dessa chip. De kan användas till hyffsat mycket nyttigt men även en dystopiker som jag tror inte att de kommer att framgångsrikt användas för övervakning av dig och din person.
Vandra vidare..

T

14 juni, 2007 12:37  
Blogger vandrarvild said...

nu baserar jag det jag skrivit på vad jag hörde på teve imorse när en förespråkare och en mer skeptisk motståndare satt och pratade om dessa för- och nackdelar. Så snart jag hittar mer material om det kommer jag ju givetis lägga in länkar till det för alla att läsa.
Tydligen finns liknade chip redan i alla pass, och de har dem på prov bland människor i nån stad i spanien.

men egentligen, jag talar mer om framtiden. ATT det ens finns ju är det som är skrämmande. Det handlar snarare om "när" än "om" och det är en aning (o)roande att jag läste om dem redan i början av 90-talet i en bok som jag ska, även där, länka till så snart jag hittar den bland mina nerpackade böcker i källaren

14 juni, 2007 12:51  
Blogger KuriÅsa said...

Skriv ett filmmanus om det! Man kittlas liksom av tanken samtidigt som den är helt abnormt hemsk.

14 juni, 2007 18:35  
Blogger vandrarvild said...

Ozzy: ja, tanken har slagit mig men det känns som om det blir "1984" all over again på något sätt.

15 juni, 2007 09:33  

Skicka en kommentar

<< Home